Waarom moet ik fooi geven in Amerika?

Waarom het gebruikelijk is om fooi te geven in Amerika

Na een heerlijke maaltijd is het in Amerika altijd al even wennen dat binnen een minuut na het neerleggen van je bestek, de rekening al op tafel wordt gelegd. Wij nuchtere Nederlanders voelen ons dan al snel weggekeken en krijgen het gevoel dat we niet meer welkom zijn. Het tegendeel is waar: in Amerika ziet men het als een beleefdheid om jou niet onnodig te laten wachten. Oké, dat is dan opgehelderd maar hoe zit het met de fooien? Angstvallig kijk je naar de vrije ruimte op de bon en de pen die voor je neergelegd wordt. Tip: …… Ja, en nu?

In Nederland zijn wij niet gewend dat een fooi als vanzelfsprekend wordt gezien, menig serveerster reageert nog oprecht verrast wanneer zij €5 in de hand gedrukt krijgt. Het is in onze ogen een extraatje, omdat degene die jou gedurende de avond bediend heeft dat zo enthousiast deed. Als blijk van waardering gun jij hem of haar nog een kleine financiële bijdrage bovenop het salaris. Als restaurantbezoeker heb je de hoogte van de fooi zelf in de hand, evenals of je überhaupt een fooi geeft.

In Amerika werkt het anders. Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen. Hoe beter je als serveerster je best doet, hoe hoger het percentage fooi. Want ja, het uitgangspunt is dat je een bepaald percentage van de eindsom aan fooi geeft. Een minimum van 15% wordt gehanteerd, maar hiermee geef je eigenlijk aan dat de service niet om over naar huis te schrijven was. 18% wordt gezien als de standaard, maar ben je echt te spreken over de serveerster dan ga je voor 21%. Dat zijn bedragen die wij Nederlands niet gewend zijn, maar dat is nog niet alles…

Bij de meeste service-verlenende beroepen in Amerika, is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. In de films heb je het vast al eens gezien: taxichauffeurs, barkeepers, kappers en medewerk(st)ers van schoonheidssalons, de shuttlebuschauffer die je van het vliegveld naar het hotel brengt, de valet guy en zelfs de garderobe-medewerker(st)ers. De fooien lopen uiteen van enkele dollars tot soms meerdere tientjes. Vergeet ook vooral niet om een dollar op het nachtkastje van je hotelkamer achter te laten voor degene die de kamer schoonmaken.  Wees dus slim en zorg dat je naast je creditcard ook altijd wat cash geld op zak hebt.

Proceed Booking